Segédmotorkerékpárra tizennégy, nagymotorra huszonegy éves kortól szerezhet jogostványt, akinek nincs - így lesz ez egészen 2013 januárjáig, miután egy már elfogadott kormányrendelet értelmében január 19. után 16 illetve 24 évre tolódik ki a jelentkezési korhatár

Uniós irányelvekre és romló baleseti statisztikákra hivatkozik a rendelkezés, ami egyébként nem csupán a leendő motorosokat korlátozza, hiszen teherautós jogsit 18 helyett 21, autóbuszvezetőit pedig a mostani 21 helyett 24 esztendősen szerezhetünk majd. Érdemes tehát az érintetteknek a fenti dátum előtt regisztrálniuk az oktatásra, hiszen adott esetben évekig várhatnak, hogy vezethessenek.

Komoly gondot jelent az iskolák számára a rendelet azon része, amely előírja: a gyakorlati képzést és a vizsgafolyamatot minimum 600 köbcentiméter lökettérfogatú és 54 LE névleges teljesítményű motorokkal végezhetik. Az intézmények nagyobbrészt ennél kisebb és gyengébb motorokon végzik az oktatást, tehát parkjuk nem lesz megfelelő a jövő szezonban - azaz dönthetnek, vagy cserélik a motorokat, vagy felhagynak az A kategóriával.

 

Facebook